Kvinna som skrattar

Därför behövs det fler unga ledare

Vad kännetecknar en framgångsrik, ung ledare idag? Det har Kornboden och Handelskammaren Mittsverige tagit reda på inför Sundsvall Business Award den 21 september. Då delade man tillsammans ut priset i kategorin Årets Unga ledare.

Generellt ser vi att dagens unga ledare vill vara inspiratörer och förebilder som medarbetarna följer, snarare än en gammeldags chef som pekade med hela handen, berättar Marcus Larsson Locklund som är platschef på Kornboden i Sundsvall och varit med i juryarbetet.

Att det fortfarande är viktigt med ett tydligt ledarskap och att det i stort sett handlar om samma arbetsuppgifter som ska utföras, har inte förändrats. Marcus ser ändå stora skillnader mellan en 50-talist en 90-talist i ledarskap och vad som motiverar olika generationer.

För unga ledare är det inget konstigt att jobba hemifrån. Det är inte självklart att jobba 8–17, utan det viktiga verkar vara att arbetet utförs med mycket frihet under ansvar. De är också uppväxta med datorer, och att kunna lösa allt digitalt är självklart för den generationen. Det som motiverar idag är inte en chef som skriker order till sina anställda.

Utmana gamla sanningar

Inom många företag och organisationer råder fortfarande gamla traditioner och synsätt kvar.

Därför tror Marcus att det är viktig att släppa fram unga talanger för att inte tappa bort dem för jobb i exempelvis södra Sverige. Unga ledare behövs tillsammans med mer erfarna för att få en bra kombination av erfarenhet och nya synsätt. Då beslut ska fattas är det nyttigt att beakta både det traditionella och det nya unga ledarskapet.

Vi behöver dem för att kunna utveckla regionen. Ett sätt att lyfta dem är just nomineringarna i Årets Unga ledare. Kriterierna är att de ska vara födda 1985 eller senare och vara verksamma inom privat-, offentlig sektor eller inom en ideell organisation och ha ett omvittnat gott ledarskap. De ska även inspirera och skapa driv genom att låta andra växa. Och slutligen, kanske det viktigaste, att vara nyskapande, nytänkande eller utmana gamla sanningar och konventioner.

Årets nominerade var Amanda Åhlin, Volt (Birsta), Sara Halunen, Svenska kyrkan och Matilda Mjörnheim, Nordea. Den 21 september fick Amanda Åhlin motta priset som Årets Unga ledare.