Bra att tänka på när du ska hyra in personal

– Det gäller att veta vad du vill och att vara tydlig. Då sparar det otroligt mycket tid och är värt varenda krona, konstaterar Margareta Ekberg Jonsson vid Almi Företagspartner i Östersund.

Hon har under ett flertal år anlitat rekryterings- och bemanningsföretag för att rekrytera inhyrda konsulter. Grundtipset är att göra ett ordentligt förarbete. Att verkligen gå igenom med konsultföretaget vilket behovet är. Det är viktigt att skapa en bild av tjänsten, den personlighet man söker och även ge en känsla för arbetsplatsen.

– När man lärt känna konsultföretaget och vi förstår varandra är det en oslagbar enkelhet att hyra in personal. Det innebär både en frihet och trygghet. För oss har det mest handlat om sommar- eller föräldravikariat. Sedan har det också hänt att konsulten blivit kvar hos oss och anställd av Almi.

Personliga egenskaper viktigast

För Margareta är det viktigt att personligheten stämmer. Arbetet kräver ofta baskunskaper, själva hantverket lär man sig på plats. Det är konsultens personliga egenskaper som är viktiga.

– Alla är ekonomer, men sedan handlar det om vilken inställning man har till att jobba i grupp och ta ansvar. Som konsult har du kortare tid att ge rätt bild av dig själv. Så det gäller att snabbt komma in i jobbet och visa vad du går för. Här har Kornboden lyckats hitta riktiga guldkorn under åren.

Den som jobbar som konsult hos Almi Företagspartner, behandlas på samma sätt som anställda.

– Jag gör ingen skillnad, de är med på allt från roliga saker efter jobbet till koncernträffar. Det viktiga är att de känner att de är en i gänget, avslutar Margareta Ekberg Jonsson.